FreeThinking

Uskomaton tarina

 

Mikä tai millaisissa tilanteissa ihmiset kokevat tilanteen, josta he voivat sanoa: tämä on uskomatonta. Tämä on elämäni uskomattomin päivä ja niin edelleen.

 

Monelle niitä ovat varmasti sen oikean löytäminen ja se uskomaton onni, kun yhteinen tarina saa alkunsa hääalttarilla kaikkien tarpeellisten sukulaisten ja ystävien ollessa todistamassa heidän onneaan. Tuon tässä pari tarinaa siitä kuinka media käsittelee näitä uskomattomia tarinoita, näiden onnellisten parien osalta. Ensimmäinen on tarina, joka on kestänyt ja jatkuu edelleen. Ja muistetaan edelleen lähes vuosittain. Itse mietin oliko Jari Kurri paikalla, kun tämä uskomaton tarina sinetöitiin, todennäköisesti.

http://www.cbc.ca/news/canada/edmonton/a-fairy-tale-wedding-in-edmonton-28-years-ago-1.3681069

http://globalnews.ca/video/722360/blast-from-the-past-wayne-gretzky-wedding

Ja tuodaan tähän myös se käänteinen puoli näistä uskomattomista tarinoista. Aina se onni ei olekaan ikuista ja tänä päivänä vaikuttaa entistä enemmän hakemiselta se kumppanin löytäminen. Vai kuinka voi sanoa filmi tähdelle mikä hänen onnessaan on uskomatonta. Sekö, että on ennättänyt nykäisemään useammasta narusta elämänsä aikana löytämättä kuitenkaan sitä nyöriä, joka kestää. Ja lopuksi hän kokee olevansa itse se uskomaton tarina, joka ei kannata. Lopez on joka tapauksessa hyvä ja näyttävä näyttelijätär.

http://www.telegraph.co.uk/tv/2016/07/09/jennifer-lopez-when-i-realised-i-wasnt-going-to-have-the-fairy-t/

 

Monelle urheilijalle vastaavasti on uskomatonta, että hän vuosien ponnistelujen jälkeen saavuttaa sen unelmansa voittamalla mestaruuden. Niille urheilijoille, jotka taasen ovat lajissaan lähes lyömättömiä, kunnes ikä tekee tehtävänsä, se uskomaton tarina ei ole ainutlaatuinen, jollei siihen liity jotain sellaista, jota hyvin harva onnistuu saavuttamaan. Näistäkin saamme lukea.

Jalkapallon EM-kisojen aikana syntyi useita uskomattomia tarinoita. Näitä olivat Islannin ja Walesin arvaamaton ja uskomaton menestys kisoissa. Myös Portugalin Euroopan mestaruutta voidaan pitää uskomattomana tarinana. Urheilusta kirjoittava media löytää myös yksittäisten pelaajien osalta näitä uskomattomia tarinoita. Sellainen on tämä tarina Southamptonin 32-vuotiaasta kapteenista ja Portugalin puolustajasta Jose Fontesta.

http://www.dailyecho.co.uk/sport/saints/news/14607533.Fonte_fairy_tale_could_be_the_greatest_of_them_all/?ref=rss

 

Usein uskomattomiin tarinoihin liittyy jonkinlainen selviytymistarina, jota voidaan pitää aiheellisestikin ihmeen kaltaisena tapahtumana. Näitä ovat usein maanjäristyksissä tai vastaavissa luonnon katastrofeissa sekä vakavissa onnettomuus tapahtumissa (kaivosonnettomuudet) tapahtuneet pelastautumiset useiden päivien jälkeen katastrofin tai onnettomuuden jälkeen raunioista löytyneiden tai kaivoksista pelastettujen osalta. Onhan se heille uskomaton päivä, heidät on pelastettu ja he ovat selvinneet päiväkausien koettelemuksistaan hengissä.

Chilen kaivosonnettomuus vuonna 2010 on yksi näistä selviytymistarinoista, joita voitaisiin pitää aivan uskomattomina ilman sitä teknologista kehitystä, joka mahdollistaa ihmishenkien säästymisen todella vaikeissa tilanteissa. Voisin kuvitella, että jokaiselta pelastetulta löytyy varmasti onnettomuuteen liittyen oma uskomaton tarina selviytymisestään.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Chilen_kaivosonnettomuus_2010

Tätä aihetta on käsitelty myös suomalaisessa mediassa useaan otteeseen, joissa he ovat sankareita, toisaalta monen osalta uskomaton selviytyminen on kaikesta huolimatta murentanut elämän jatkumoa pelkoineen, ahdistuksineen. Toisille se on tuonut uudenlaisia mahdollisuuksia edetä elämässä ja tarina jatkuu, ei ehkä enää kaikilta osin uskomattomana.

http://www.mtv.fi/uutiset/ekstra/artikkelia/tama-on-tarina-sankareista-jotka-maailma-unohti/5327918

 

Otan tähän vielä yhden erilaisen uskomattoman tarinan, joka ei sitä kuitenkaan sinällään ole. Mutta koska jutussa käsiteltiin fairy-tale aihetta, en voinut jättää tätä pois. Ja minusta on uskomatonta, että yliopisto luo lukemismetodeja, joilla lapset ja nuoret yritetään saada innostumaan ja nauttimaan lukemisesta. Ja ne tarinat voivat olla aivan mitä tahansa. Coventryn yliopisto elää unelmaa, että lapset ja nuoret voivat löytää lukemisen kautta uudenlaisia elämyksiä, vaikka lukemalla satu-olennoista. Lukemisen täytyisi olla nautinnollinen elämys, ei aikaa vievä rasite.

Toivotan menestystä heille tässä ohjelmassaan.

http://www.edexec.co.uk/education-executive/articles/reading-planet-is-the-dream-of-enthusiastic-reading-a-fairy-tale

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Minna Hänninen

Uskomatonta on, että nuorena jaksoi ja uskalsi tehdä asioita, joita ei nykyään pysty edes kuvittelemaan. Ne ovat tosin henkilökohtaisia kokemuksia, eli toisen mielestä ei välttämättä uskomatonta.

Lähihistorian uskomattomat tarinani ovat foliohattuani kirkastavia. Tietoisuuteni herätessä kuutisen vuotta sitten, oli uskomaton arkipäivää, mutta siitä kertominen yhtä turhauttavaa kuin nuoruuden kokemuksista. Kun ei enää koe tarvetta kertoa, niin uskomaton on muuttunut uskottavaksi ja täten aivan arkipäiväiseksi.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa