FreeThinking

Tavis, tuiki tavallinen ihminen

Kuka on tavis tai mitä tavis tekee? Näitä jäin miettimään nähdessäni yhden pienen kohdan yhdessä Ylen ohjelmassa, jossa kerrottiin, ettei kukaan halua olla enää tavis. Ikävä kyllä ohjelman nimi ei jäänyt mieleeni, enkä löytänyt sitä areenasta, mutta kyllä se siellä on. Jokainen pyrkii erottautumaan muista, tekemällä asioita, joita ei aivan tavallinen kansa tee. Kuten antamalla lapselle erikoisia nimiä, syömällä ostereita Helsingissä ja tekemällä kaikkea sellaista mitä tuiki tavallinen ihminen ei tekisi. Toisin sanoen yritetään erottautua kaikin mahdollisin tavoin, ettei kukaan luule tavikseksi.

 

Yritinpä sitten hakea hieman tietoa siitä kuinka tai minkälaisessa tilanteessa ketäkin sanotaan tavalliseksi. Niin tavallista on tämä suomalainen kansa, ettei sitä ollut kuvattu juuri mitenkään, mikä hämmensi entisestään. Ketä voidaan sanoa tavikseksi?

 

Onko tämä tavis työssä käyvä mies tai nainen, joka kiiruhtaa työpäivän jälkeen keräämään kunnallisesta päivähoidosta perillisensä, kiirehtii kauppaan ennen sulkemisaikaa. Käykö hän kerran tai pari viikossa harrastamassa yhdessä muiden kanssa samaa milloin mitäkin suosittua jumppa- tai kuntoiluharrastusta.

 

Ovatko he niitä, jotka pitävät vasenta kättä housun taskussa, kaivavat oikean käden etusormellaan nenäänsä tai korvaansa. Käyvät kerran viikossa jossakin tuiki tavallisessa kahvilassa ystäviensä kanssa juomassa tavalliset erikoiskahvit, tai kuppilassa oluet ja siiderit. He eivät katso ketään silmiin, sillä he ovat niin tavallisen ujoja. Hei eivät tiedä eivätkä välitä politiikasta mitään.

 

En tiedä, sillä se on vain mielikuva tai jopa harhakuva, jostakin mikä ei välttämättä pidä paikkaansa.

 

 Löytyihän sieltä netistä englantilainen sanakirja, jossa hieman hahmoteltiin sitä miten näitä taviksia missäkin tilanteessa kuvaillaan.

 

Ihmiset

Tavallisia ihmisiä, jotka eivät ole hallituksen jäseniä tai kuulu yläluokkaan (Suomessa varmaankin seurapiireihin, mitä ne sitten ovatkaan).

  Tavalliset kansalaiset

 Tavallisia ihmisiä yhteiskunnassa, mieluummin kuin ihmisiä, joita pidetään tärkeinä tai kuuluvat johonkin erityiseen ryhmään.

 Pienet ihmiset

Pienet vai pitäisikö sanoa vähäiset ihmiset yhteiskunnalliselta asemaltaan, sanotaan tavallisiksi ihmisiksi yhteiskunnassa tai organisaatiossa, joilla ei ole valtaa.

 Jokamies

Jokamies/nainen Jantusta sanotaan tavalliseksi henkilöksi.

Juuret, juuritason ihminen (tätä olikin hankalampi kääntää)

Tavallinen ihminen yhteisössä, maassa, yhteiskunnassa tai organisaatiossa mieluummin kuin sen johtaja.

 Joukko

Tavallinen ihminen, jolla ei ole valtaa tai vaikutusvaltaa

 Massa

Tavallinen ihminen on massaihminen, joka ei ole rikas tai kuuluisa. Tällä halutaan näyttää, että ajatellaan, etteivät tavalliset ihmiset ole tärkeitä tai viisaita.

 Matalin yleinen nimittäjä

Tavallista ihmistä kuvataan mahdollisimman matalilla yleisillä nimittäjillä siitä mikä heitä kiinnostaa tai huvittaa. Tällainen ilmaisu osoittaa kunnioituksen tai hyväksynnän puutetta.

 Rahvas

Tavallisia ihmisiä kuvataan sanoilla massaa tai rahvasta, ihmisiä, jotka eivät ole rikkaita tai koulutettuja.

 Keskiverto

Keskiverto henkilö liikenteessä.

 Käännös on tehty vapaasti tästä sanakirjasta.

 http://www.macmillandictionary.com/thesaurus-category/british/The-ordinary-people-or-person

 

Löytyikö muita kommentteja taviksista? No olihan Lenita Airisto jyrähtänyt Porissa, jossakin keskustelutilaisuudessa.

"Tavis on luuseri!" No sehän on vain mielipide, hänen mielestään tavallisista ihmisistä, jotka ovat aikaansaamattomia. Airisto saa itse sitten selittää mitä hän luuserilla tarkoittaa, aika rajua nimittelyä, joka tapauksessa. Eivätköhän kaikki jotakin elämänsä aikana saa aikaiseksi, eri asia mitä merkitystä sillä sitten kenellekin on.

Tämä löytyi sitten eräästä Iltalehden blogista, oliko se Lintula tai jotakin.

 

”Tavalliset kansalaiset sinkoilevat pitkin Kesä-Suomea kuin aakkoshuumetta imeneet hyttyset ja kertovat olevansa tavallisia kansalaisia.

Tuorein tavallinen kansalainen on pääministeri Matti Vanhanen, joka on niin tavallinen, että se on tyhjentänyt itsensä yhteen väitteeseen, jossa se kertoo, kuinka mukavaa on olla tavallinen kansalainen.”

No Vanhanen ei edellä kuvattujen määrittelyjen mukaan voi olla tavis, sillä hänellä on kuitenkin jonkinlainen asema tässä yhteiskunnassa.

”– Jokainen voi testata, mitä sanonta ”ihan tavallinen suomalainen” tuo ensimmäiseksi mieleen. Todennäköisesti mielessä käväisee makkaraa syövä ja olutta juova sohvalla televisiosta urheilua katsova mies, hieman negatiivinen hahmo.

Kivimäki muistuttaa, että hiljaisen, juron ja lähes mykän kansanmiehen stereotyyppien rinnalla myös jutunkertojilla ja seuramiehillä on paikkansa.

– Suositut hahmot Reinikainen, Turhapuro, Lapatossu, Rokka ja Hietanen ovat tästä mainioita esimerkkejä. Hiljaisuus riippuu tilanteesta. Omassa porukassa ollaan puheliaita, herrojen edessä hiljaisia.

– Hyvinvointivaltio oli yksi suuri kertomus Suomen ja suomalaisuuden historiassa. Meidän ikäluokkamme on tottunut siihen, että ainakin periaatteessa me suomalaiset olemme tasavertaisia. Tosin esimerkiksi mediassa luodaan koko ajan toisenlaista tärkeysjärjestystä siitä, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää tai kenen edut ovat kaikkein tärkeimmät. ”

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3017266/mita-%e2%80%9dihan-tavallinen-suomalainen%e2%80%9d-tuokaan-mieleen

 

Edellä kerrotussa ohjelmassa siis kerrottiin, ettei kukaan enää halua olla tavis, eli pyritään pääsemään eroon tavanomaisuudesta tekemällä kaikkea sellaista mikä ei ole tavanomaista, erottautumalla muista.

 

Jostakin syystä tuli mieleen, että ovatko perussuomalaiset tavallisia ihmisiä. Eivät ne voi olla, sillä siellähän tulisi peruskato, jos kukaan ei enää halua olla tavis.

 

Ketkä sitten ei varmasti ole taviksia? Työttömät, sillä he eivät kuulu mitenkään tähän ryhmään, sillä tarpeettomat eivät kuulu mihinkään.

 

Mutta eiköhän tärkeintä ole, että jokainen saa ja voi olla oma itsensä kaikkine erinomaisuuksineen, joita voi tarvittaessa kertoa tai olla kertomatta tilanteissa, joissa siitä voi olla jotakin hyötyä, tai vikoineen sillä täydellisiähän meistä ei ole kukaan. Vai onko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tavis on joustava määritelmä, jota kukaan ei pääse pakoon. Esimerkiksi eduskuntavaaleihin osallistuminen äänestäjänä on niin tavallista, että sillä päätyy taviksen kirjoihin.

Urheilutapahtuman katsomossa ollaan taviksia, samoin jouluaamuna kirkon penkissä ja kevättalvella Finnairin lomalennolla. Näissä esimerkeissä ei-taviksia ovat tietysti urheilija kentällä, pappi saarnastuolissa ja pilotti ohjaamossa.

On helppo ajatella, että joulukirkon saarnamies matkustaa lomallaan etelään, ja että Finnairin lentäjä seuraa joskus kisoja C-katsomossa - molemmat totaalisina taviksina. Ja seuraavana jouluna urheilija osallistuu jumalanpalvelukseen tavis-seurakuntalaisena.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Tietysti jokainen voi olla tilanteiden tavis, eli hänet luokitellaan tavikseksi miten hän eri tilanteisiin osallistuu tai missä joukoissa milloinkin on esillä.

Eduskuntavaaleihin äänestämällä osallistuminen tekee tuon mukaan vielä lähes 70 % kansasta taviksia. Äänestämättä jättäneet eivät sitten ilmeisesti ole taviksia, vai ovatko he sittenkin osallistuneet. Jos he ovat vain todenneet, ettei sieltä ehdokkaiden joukosta löydy sellaisia tolkuntekijöitä, joiden numeroa kannattaa raapustaa paperille, yhtä hyvin voi numeroita raapustella lottokuponkiin, eikä tarvitse edes odottaa neljää vuotta.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Media ja poliitikot puhuvat mielellään ruohonjuuritasosta,vaalikarjasta,ikäänkuin verraten ihmisiä eläimiksi,joille tarjotaan porkkanaa,tai keppiä. Minusta aika loukkaavaa puhetta,varsinkin jos sen ajattelee koskettavan itseään. Pohjanmaalla tavis tarkoittaa mätäspäätä. Että ollaan vaan taviksia,ei se niin pahalta kuulosta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset