FreeThinking

Tilastoja

 

Tällä kertaa hieman erilaista tilastoa. Jalkapallon EM-kisoissa pelaa 24 joukkuetta, joihin jokaiseen on saanut valita 23 pelaajaa. Tarkastellaan hieman sitä minkälaisista seuroista ja minkä maan seuroista näitä pelaajia on valittu. 
Valitsin ensin yhdeksi valintatekijäksi ne seurat, joista on vähintään 5 pelaajaa mukana EM-kisoissa, heidän pelaamistaan näissä kisoissa ei tarvitse vielä arvuutella.
Yllättävää ei ehkä ole se, että Englannista näitä seuroja, jotka täyttävät tuon valintatekijän on 8 joukkuetta. Onhan kisoissa peräti neljä (4) mukana Brittein saarilta, jos Irlanti luetaan mukaan. Sitten onkin Italiasta, Saksasta, Turkista ja Venäjältä neljä seuraa, jotka ovat saaneet valintakriteerin mukaisesti pelaajia näihin maajoukkueisiin, jotka pelaavat kisoissa.

Laitetaanpa jotenkin järjestykseen vielä taulukon avulla nämä maat, joiden seuroista on vähintäänkin 5 pelaajaa mukana.

 

Englanti  8

Italia       4

Saksa      4

Turkki     4

Venäjä     4

Espanja   2

Ukraina    2

Kroatia    1

Puola       1

Sveitsi      1

Tsekki      1

Unkari      1

 

Tältä listalta näyttäisi puuttuvan sellaiset suuret maat ainakin eurooppalaisella tasolla, kuin Ranska ja Portugali. Miksei myös Hollanti ja Belgia.

 

Mistä seuroista sitten on eniten pelaajia mukana? Sieltä löytyy tietysti useita englantilais-joukkueita. Laitetaanpa lista myös joukkueista ja kuinka monta pelaaja mukana näistä on.

 

Juventus, Italia                                 12

Liverpool, Englanti                           12

Tottenham, Englanti                        11

Manchester United, Englanti         10

Barcelona, Espanja                              9

Bayern München, Saksa                     9

Fenerbahçe, Turkki                               9

Real Madrid, Espanja                           9

Arsenal, Englanti                                    8

Basel, Sveitsi                                           8

CSKA Moskva, Venäjä                            8

Shakhtar Donetsk, Ukraina                   8

 

Kuinka nämä seurat pärjäsivät menneellä kaudella Champions Liigassa tai omissa sarjoissaan.

 

Juventus selvisi neljännes välieriin, jossa takkiin tuli toiselle tällä listalla olevalle joukkueelle eli Bayern Münchenille. Serie A:n Juventus voitti myös tällä kaudella, joten Champions liika pelit seuraavalla kaudella on varmistettu.

Liverpool joutui pelaamaan UEFA-cupia, jossa se toki selvisi loppuotteluun ja kohtasi siellä parempansa eli Sevillan Espanjasta. Omassa sarjassa eli Premier liigassa sijoitus oli 8.

Myös Tottenham joutui tyytymään UEFA-cup peleihin, jossa se kohtasi parempansa, kun joukkueita oli enää jäljellä 16. Sillä kerroksella Saksan Dortmund oli parempi. Valioliigassa Tottenham, joutui päästämään liigan loppumetreillä vielä Arsenalinkin ohitseen ja päätyi sijalle 3.

Manchester Unitedilla Champions Liiga jäi lohkovaiheeseen, jossa se joutui nöyrtymään Saksan Wolfsburgille. Unitedin sijoitus valioliigassa oli viides (5).

Lähes kaikkien jumaloima Barcelona selviytyi Champions Liigassa puolivälieriin, jossa vastaan tuli Atlético Madrid ja joka oli tällä kertaa parempi. Maansa mestaruudesta Barca ei luopunut tälläkään kaudella.

Bayern München eteni hieman pidemälle kuin Barcelona Champions liigassa, mutta sitten sillekin vastaan tuli välierissä Atlético Madrid, joka eteni loppuotteluun. Bundesliigassa Bayern jatkoi vahvojaan perinteitään ja oli taas maansa ykkönen.

Fenerbahçe ei ollut mukana Champions liigassa ja jatko mahdollisuudet menestyä UEFA-cupissa päättyivät kolmannella valinta kierroksella toista tällä listalla olevaan joukkuetta vastaan, joka oli Shakhtar Donetsk, Ukrainasta. Oman maansa sarjassa joukkue sijoittui toiseksi.

Real Madrid selvitti vaihteeksi itsensä kuluneella kaudella loppuotteluun Champions Liigassa. Ja oli myös parempi siinä rankkarikisan jälkeen. Mestaruus oli jo yhdestoista. Listalla ei oleva Atlético Madrid, oli hävinnyt osapuoli. La Ligassa Real Madridin sijoitus oli 2.

Arsenal kohtasi Champions Liigassa neljännesvälierissä Barcelonan, joka vei jatkopaikan siltä. Omassa sarjassaan Arsenalin ottelut loppukaudesta paranivat sen verran, ja sijoitukseksi tuli 2.

Baselille tuli noutaja Champions liigassa jo ensimmäisellä playoff kierroksella, jossa Israelin Tel-Aviv vei jatkopaikan. Tämän jälkeen Basel oli mukana UEFA-cupissa, jossa se selvisi kahdeksasosavälieriin. Siinä se kohtasi koko cupin vieneen Sevillan, ja siihen loppui Baselin lento siinä kisassa. Omaa sarjaa Basel hallitsi ylivoimaisesti ja vei mestaruuden.

CSKA Moskvan osalta Champions liiga päätyi lohkovaiheeseen. Samassa lohkossa oli yksi tällä listalla olevista joukkueista, Manchester United. Oman sarjansa kuluneella kaudella CSKA pystyi voittamaan niukasti.

Myös Shakhtar Donetskin tie Champions liigassa päättyi lohkovaiheeseen, joka kohtasi yhden tällä listalla olevista joukkueista kahteen kertaan näissä lohkovaiheen otteluissa. Tästä tie eteni sitten myös Championn liigasta tipahtaneille joukkueille UEFA-cupiin, jossa Shakhtar eteni välieriin, jossa hävisi Espanjan Sevillalle. Ukrainan pääsarjassa sijoitukseksi tuli 2.

 

Lähes kaikilla joukkueilla on jonkinlaista meriittiä Euroopassa pelattavista maanosan parhaan seuran titteleistä tai ainakin maansa pääsarjassa menestymisestä kuluneella kaudella, lukuun ottamatta englantilaisjoukkueitta. Antaako se niille maille paremmat mahdollisuudet menestyä käytävissä kisoissa, joilla pelaajia on nimenomaan näissä seuroissa, jotka ovat menestyneet. Espanjalaisseuroja ei ole tuossa valitsemallani valintakriteerillä olevassa listalla kuin kaksi. Toki myös esimerkiksi Sevillasta on mukana yhteensä neljä pelaajaa. Ranskan seurojen puuttuminen valitsemani valintatekijän mukaisesta listalta on hieman yllätys. 3 – 4 pelaaja olevia joukkueita on muutama. Ranskan joukkue koostuukin suurimmalta osalta muualla kuin kotimaassaan pelaavista pelaajista. Ja kyllä se näkyy tällaisissa tilastoissa, eikä muidenkaan maiden parhaat ole hakeutuneet Ranskaan samalla tavalla kuin Espanjaan, Italiaan, Englantiin tai jopa Turkkiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa